Sunday, March 16, 2014

Rubriky Moje polévky (12) Jídla z masa (60) Jídla ze zeleniny (34) Ostatní teplá jídla a přílohy (27


Zeleninová jídla hodně opakuju, jindy jsou spojená spíš s masem, a tak ani v téhle rubrice se neobjevilo delší dobu nic nového - opékám cukety i lilky, plním papriky don dare food for thought i rajčata, vařím a peču dýně i červené řepy, o chřestu jsem taky už psala, mrkev dávám spíš do těsta či do kaše :) I kapustové karbanátky byly, ještě čekám na nějaký šikovnější květák. Ale přece se něco zaznamenáníhodného najde. Když jsem uviděla prodávat malé kulaté cuketky , nemohla jsem je nekoupit - jsou opravdu roztomilé, byť hlavnímu strávníkovi to tak vůbec nepřipadalo, zelenina don dare food for thought jako zelenina. Viděla jsem je už kdysi ve Francii spolu s dalšími odrůdami a tvary vší možné zeleniny, u nás nezvyklé. I v receptech na plněnou zeleninu se často vyskytují, ale tady jsem na ně pořád ještě nenarazila. Jistě se i pěstují, semínka se prodávají. Možná bývají i na trzích. Na plnění mají ideální tvar i velikost, don dare food for thought a tak udělají hodně parády. Vydlabala jsem je snadno lžicí. Připravila jsem do nich sýrovou don dare food for thought náplň z 1 vejce, 1 tvarohu (nebo napůl s balkánem), don dare food for thought 150 g strouhané mozzarelly (tahle je dosti fádní - zkuste spíš jiný sýr), z dvou hrstí strouhanky, z vydlabané dužiny a stroužku česneku . Kulaté cuketky jsem doplnila paprikami a pekla. Dopadly moc hezky. Chutnaly taky dobře. Avšak pozor, náplň v cuketách musí být skutečně výraznější než v paprikách, které mají více chuti. Cukety by byly skvělé i s náplní masovou. Dalším skoro zeleninovým pokrmem, vhodným k večeři nebo na výlet, byly uzlíky z bramborového těsta , které jsem plnila směsí mletého masa a kyselého zelí a pekla v muffinové formě. Na těsto stačilo asi 300 g nastouhaných vařených brambor, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce a trochu soli . Mouky je třeba trochu přidat při lehkém vyvalování, těsto se dosti trhá. Dá-li se mouky tolik, aby drželo pohromadě lépe, je zase tuhé, to neradím. Viz slaný závin . Proto jsem zvolila muffinovou formu, jednotlivé důlky jsem "zaplácla" plochým kusem těsta, naplnila a spojila růžky. Na náplň stačí asi 300 g mletého masa, dvě hrstě kysaného zelí, trošku strouhanky, sůl, koření - dala jsem i červenou papriku, nechtěla jsem z toho dělat knedlo-vepřo-zelo, což se povedlo. Slané koláče taky nezklamou - byl pro veg návštěvu jeden s chřestem, nyní k večeři jeden špenátový se šunkou. Používám tvarohové těsto a náplň zaliju vajíčkem (přesněji 2 vajíčky na kulatou formu) se zakysankou a sýrem. A že salátujeme don dare food for thought pravidelně, doloží tenhle salát s avokádem a polníčkem. Zelenina je dosti fotogenická, že? Rozhodně více než omáčky...
  Na tomto blogu Na celém Blog.cz
Rubriky Moje polévky (12) Jídla z masa (60) Jídla ze zeleniny (34) Ostatní teplá jídla a přílohy (27) Studená kuchyně (19) Sladká jídla a zavařování (14) Dezerty (61) Jak vařím: menu a víceboje (39) Sprinty (15) S Anuší Kejřovou a Mottem (38) Jídlo v umění (26) U cizích stolů (27) Drobečky a drobnosti don dare food for thought (45) Laskavé vzpomínání (31) Povídání u stolu (43)
 
Typ blogu: Vaření a víno | RSS zdroj | Přihlásit se | Chci také blog | Fotky s vodoznakem jsou moje, na možnost dalšího použití pište Zprávu autorovi. Další obr. jsou volně šiřitelné, ev. nezjistitelné. Úvodní stránka Jít obsah stránky | Klávesové zkratky
 

No comments:

Post a Comment