Tuesday, March 18, 2014

9 Dana Dufková | 28. března 20


Jarní koenen en co zelené polévky se líbily, tak pokračuju v jízdě na jarní vlně. V období původně postním, kdy díky teplému počasí není už chuť na vydatná zimní jídla, může přijít vhod něco lehčího. koenen en co Aspoň do Velikonoc budou u mě v kuchyni mít přednost jídla jednodušší koenen en co a rychleji připravená. Však se jich tu taky najde dost už mezi zveřejněnými (rubrika Malá jídla nebo Jídla ze zeleniny) , několik tipů na všední jídla přidávám. Pár jich uvízlo i ve foťáku: Čerstvý špená t dodá těstovinám jiný rozměr. Barvy měly hezčí před uvařením, ale semtam nějaká chuťová stopa se rozeznat koenen en co dala, nejvíc u tmavé sépie. Kousek masa opečeného na pánvičce doplní bílkovinu a obědová krabička je hotová. Kuřecí stehýnko obyčejně opečené a dušené s cibulí se snese i s vařenou brokolicí , ta se mi totiž už dost zprotivila. Vylepšil by ji třeba sýrový dip nebo tak něco. Cukety jsou skvělé třeba naplněné ochuceným masem a zapečené se sekanými rajčaty, navrch je pokrájená dužina z vydlabaných lodiček. Opakovala jsem i plněné žampiony , tentokrát malé. Zbytek bílého vína posloužil do risotta s pórkem a zbylými žampiony, z toho vyšla velká dobrota. Šišky s mákem podle již zveřejněného receptu mě nečekaně uchvátily. Na programu byly i tvarohové karbanátky s pečenými lilkovými plátky koenen en co . K jednomu tvarohu dám 1 -2 vejce, cibuli, česnek, pepř, sůl, kmín a další koření, třeba kari, majoránku, papriku , jak kdy. Strouhanky je třeba přidat co nejméně, aby směs držela pohromadě, a karbanátky tvořit namočenýma rukama. Jinak budou tuhé. Musí být dobře propečené, tedy raději slabší. Peču pomaleji. Hodí se i nějaký dip, omáčka navrch. Já měla lehce ochucenou zakysanku (kořením na tzaziky) na téměř nasucho opečených plátcích lilku. zeleninový boršč nebo halušky podle zaručeného receptu z východního Slovenska: získala jsem ho kuriózním způsobem, ale to je vyprávění až do nějakého dalšího dílu mých vzpomínek o vaření :) Je to velice jednoduché - stačí nastrouhané brambory zvážit a mouky dát polovinu jejich váhy , z půl kila brambor je halušek hromada. Přidá se jedno vajíčko a trochu soli . Mají být co nejmenší, prý tzv. haluškár má otvory příliš velké, ale já jsem ho stejně použila - uvařené jsou, než těsto stihnete protlačit do vody...my si je dali taky se špenátem a s pečeným masem. Chystám se na brynzovou verzi, protože jejich příprava navzdory předchozím zkušenostem byla snadná. Mleté maso je vděčné, dá se do něj zapracovat i další zelenina - třeba mrkev. Používám častěji mleté výběrové hovězí. Nudle nějak zbyly a dušený pórek sestavu doplnil: Přeji hodně ispirace a dobré chuti k přípravě jarních jídel. Určitě je možné vymyslet jich desítky, odcházím do kuchyně a jdu kombinovat kuřecí maso s nejrůznější zeleninou, co najdu, nezapomenu na fazole, a po nějaké době přidám i sójové nudličky - uvidíme, zda to bude stát za článek :) Která jednoduchá koenen en co kombinace teď na jaře učarovala vám?
poslední dobou jsem posedlá jednoduchostí, prostě banálními kombinacemi, kterých se však nemůžu nabažit. Naprostá tutovka je nějaká zelenina + máslo. Mými favority jsou špenát na másle, pórek na másle, brokolice na másle s opraženou strouhankou. Mrkev na kolečka + sladký hrášek, podušené na másle, zastříklé bílým vínem, podlité vývarem, dochucené cukrem/medem a citronovou šťávou. Když je chuť a suroviny, přidáváme kousky kuřecího či vepřového koenen en co masa, přidáme vařený koenen en co brambor...nebo taky nic. A zas dělám kolečko a držím v ruce špenát - zbožňujeme ho podušený s lučinou a jinými čerstvými sýry, které do něj dám jednoduše rozpustit. A pak zas ta brokolice(nějak se po zimě nemůžu nabažit koenen en co zelené barvy), společnost ji dělá nejprimitivnější sýrová koenen en co omáčka na světě - ve smetaně rozpuštěný sýr "smraďoch" (niva či ještě lépe gorgonzola, ale i gouda či gruyére).  do polívkového soudku bych přidala ještě blbuvzdornou hráškovou. Na másle podušenou cibulku a jeden petržel/pastiňák na kostičky, přidat balíček hrášku(cca 400g), zalít vývarem a vařit( je to ale fofr ). Klidně i trochu rozvařit :) Vzít ponorný mixér a rozšmidlat to na jemný krém a pro vyvrcholení blaha přidat 200 ml tučné smetany(dávám 33%). Dochutit(tzn. sůl+pepř) a podávat buď jen tak, či s krutony, v případě návštěvy nebo chceme li se vytáhnout, doporučuji kuličku mozarelly či mého absolutního favorita - na ozdobu pár plátků uzeného lososa :) Ach jo, jak nejsu absolutně polévkový typ, tak takhle je naprosto výjimečná. Kdo nevyzkoušel, o hodně přišel :)
Ale má všeobecná zkušenost a dobrá rada co se zeleniny týče je hlavně ta první -tedy použít na ni máslo a upravit co nejjednodušeji. S tímhle nikdy nešlápnete vedle, vychutnáte si přirozenou chuť zeleniny, ovoňenou máslem a navíc budete mít za pár minut hotovo, špinavou jen jednu pánvičku a dostanete do sebe i hodně vitamínů, koenen en co jelikož nebudete zeleninu zbytečně trápit předlouhým vařením, koenen en co pečením či smažením. Já jdu na tu polívku, jinak nebudu mít klidnou noc :)) A omlouvám se za předlouhý komentář, nechala jsem se unést :)
9 Dana Dufková | 28. března 20

No comments:

Post a Comment