Friday, March 21, 2014

Malířství Po několika receptech a minulých večeřích literárních předkládám pokračování tématu, a to


Malířství Po několika receptech a minulých večeřích literárních předkládám pokračování tématu, a to pár obrazů večeří od manýrismu po současnost. Velké hostiny zatím nechávám stranou na samostatný příspěvek. Pieter Aertsen (1508-1575 Amsterodam) byl jedním z prvních, kdo začal malovat i jídlo, kromě zátiší i scény ze života sedláků. O těchto kaslink Sedlácích u krbu se dokonce spekuluje, zda nepředstavují malířovu rodinu. Francouz Louis Le Nain (1593-1648), jeden z bratrů malířů, v duchu tzv. lidového žánru maluje výjevy ze života těch nejchudších. Používá k vystižení nezáviděníhodné skutečnosti tmavší hnědošedé barvy a zdůrazňuje i sociální pohled - všimněme si na Selské večeři nápadně otrhaného oblečení a také chybějících bot, inu radikální realismus. Realista Gustave Courbet (1819 -1877) použil o několik stovek let později pro zachycení scény Po večeři v Ornans podobnou barevnost: Pierre Bonnard (1867-1947) namaloval jak scénu Před večeří, tak Po večeři... Současník impresionistů, prý rozverný a nenucený umělec, byl vyhlášený mimořádným citem pro barvu. Krevetovou večeři Josefa Lieslera jsem našla podle názvu, ale bez vyobrazení. Má i jiné práce s tématikou jídla, které budou představeny v patřičném kontextu. Isabelle Rozot , současná francouzská kaslink umělkyně kaslink (*1962), ztvárňuje život luxusní a extravagantní. A nechybí ani smysl pro humor. A zůstaneme ještě u ryb a ve Francii. Tuňáka k večeři doporučuje Briggitte Sidaner z Bretaně. Sama z rybářské rodiny, maluje na to, co moře vyplaví - hlavně ohlazené kusy dřev nejrůznějšího původu i velikosti. Trojici současnic završuje domácí autorka, Vendula Císařovská (*1950) s Nostalgickou večeří, plnou snových představ a metafor. A z jiného soudku: Večeře pro jednoho je obraz ručně malovaný, nabízený v bytových dekoracích - autora jsem nezjistila. Na závěr foto kuriozita: Dinner in the Sky A pohled ze země:
Tleskám! Vynikající spojení dvou mých zájmů - jídla a umění. Dějinami umění se zabývám ve škole a jídlem ve volném čase. "Jídlo v obrazech" je pro mě nový pohled a jen tak mimoděk si vzpomenu na velmi výstižný obraz Pietera Brueghela Selská svatba či ve své době pobuřující obraz Edouarda Maneta Snídaně kaslink v trávě. Moc se těším na další díly.
Trochu jsem s ní váhala, připadá mi až moc srdceryvná, vlášť když jsem si vyhledala nějaké ty rozbory, upozorńující na rozedranost, vyhublost a tak...ale život není černobílý, takže je tam, pravda, veselý psík a v sklenkách žádná voda, i když v uvedené době se voda asi ještě nepovažovala za vhodnou k pití.
  Na tomto blogu Na celém Blog.cz
Rubriky Moje polévky kaslink (12) Jídla z masa (60) Jídla ze zeleniny (34) Ostatní teplá jídla a přílohy (27) Studená kuchyně (19) Sladká jídla a zavařování (14) Dezerty (61) Jak vařím: menu a víceboje (39) Sprinty (15) S Anuší Kejřovou a Mottem (38) Jídlo v umění (26) U cizích stolů (27) Drobečky a drobnosti (46) Laskavé vzpomínání (31) Povídání u stolu (43)
 
Typ blogu: Vaření a víno | RSS zdroj | Přihlásit se | Chci také blog | Fotky s vodoznakem jsou moje, na možnost dalšího použití kaslink pište Zprávu autorovi. Další obr. jsou volně šiřitelné, ev. nezjistitelné. kaslink Úvodní stránka Jít obsah stránky | Klávesové zkratky
 

No comments:

Post a Comment